Glutaminian sodu wystepuje w zupkach w proszku typu instant. Wiecie,ze zjedzenie 2 takich zupek dziennie zwieksza prawdopodobienstwo wystapienia depersji?Wlasnie ze wzgledu na wystapujacy w nich glutaminian sodu.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
ogólnie glutaminian sodu wzmacnia smak potraw, jak coś jest słabe i producent chce by było smaczniejsze to dodaje go http://potreningu.pl/articles/1843/e621-czyli-glutaminian-sodu--bac-sie-czy-nie Spokojnie mozna curry znaleźć bez tego dodatku
[...] do jedzenia (otyłość często wiąze się z niezdrowym podejściem). U osób otyłych często wykluczam produkty o mocno wyrazistym smaku, a więc będą to i produkty zasobne w sól, glutaminian sodu, cukry dodane i np. słodziki ;-) robię to na jakiśczas, zazwyczaj po pewnym okresie jest możliwosć włączenia produktów rozrywkowych a nawet zrobienia z [...]
"Ponadto substancja wzmacniająca smak i zapach - glutaminian sodu (E621) według ostatnich badań może powodować w zwiększonych dawkach uszkodzenia komórek mózgowych. Sugeruje się, że substancja ta może wpływać na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona i Huntingdona. Co więcej niektóre badania wykazały, że [...]
[...] śmietany w proszku niby nie widziałam...może jakieś śladowe ilości...kurcze...czy mam czas bez nabiału liczyć od nowa przez to? Boję się, że w tej przyprawie gotowej był glutaminian sodu, czy jakiś inny syf, ale nic nie pisze. Pytanie: na takiej kaloryczności, ilości białka i tłuszczu mniej więcej mam pozostać na zawsze, czy do pewnego [...]
[...] i jakie składniki są do nich dodawane. Im jest ich mniej, tym lepiej, a te których warto unikać to między innymi: cukier, utwardzany olej roślinny (izomery trans), glutaminian sodu, sorbinian potasu, duże ilości chlorku sodu. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykułach przedstawionych poniżej: [...]
[...] z drożdży- ooo, super! To musi być na pewno zdrowe, teraz będę wszystkim pakować te kostki do diety. Po czym się okazało, że ekstrakt z drożdży to tak naprawdę inna nazwa na glutaminian sodu %-) Także moim zdaniem nie ma co się rzucać na wszelkiego rodzaju wymysły jak szczerbaty na suchary %-) Boże, ale odbiegłam od tematu, sory. W każdym bądź [...]
Wiecie że Kamis dodaje nawet glutaminianu sodu (dziadowski wzmaczniacz zapachu i smaku) do przyprawy curry? Śmierdzi to jak zupka chińska... Jak dodajecie jakiejś przyprawy to zaglądnijcie co ma w składzie... Magi zawiera glutaminian sodu. Przyprawa gyrros pewnie też. Formalnie nie trzeba sie z przyprawami męczyć- wystarczy dodać glutaminian sodu [...]
[...] sproszkowanego mleka ani produktów mlekopodobnych. Unikaj przemyslowo produkowanych jaj i miesa. Unikaj wysokoprzetworzonych mielonek i pasztetów zawierajacych glutaminian sodu (MSG) i inne dodatki. Unikaj zjelczalych i nieprawidlowo przygotowanych nasion, orzechów i ziaren znajdujacych sie w musli i platkach sniadaniowych gdyz [...]
[...] oznacza jedynie szereg optyczny (nasz organizm jest zdolny przyswajać jedynie L-aminokwasy). Glutamina (w skrócie Gln lub Q, kodowana przez kodony RNA CAA i CAG), powstaje z glutaminianu przy udziale jonu amonowego. Reakcja katalizowana jest przez syntetazę glutaminową i wymaga jonów Mg2+ oraz ATP jako źródła energii. Jako że przemiana ta [...]
WIEC JA TAK SOBIE MYSLE ZE TU CHODZI O INWAZJE CHINCZYKOW NA NASZ KRAJ !!!!! PEWIEN POLAK JAKIES 25 LAT TEMU ODKRYL TZW SYNDROM CHINSKIEJ KUCHNI !!! CHODZI O OSZOLOMIENIE , ATAKI CIEPLA , OGLUPIENIE PO SPOZYCIU CHINSKIEGO JEDZENIA O CO CHODZI O GLUTAMINIAN SODU , KTORY NIESTETY CHINOLKI ZBYT OBFICIE UZYWAJA DO JEDZONKA
Glutamina a glutaminian sodu jest jak smok i ryba oba mają łuski a oba są inne i zachowują sie inaczej :) jasny przekaz ? Zmieniony przez - kryptonit w dniu 2008-05-29 19:02:37
[...] żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Ze względu na to, że spożywanie kwasu glutaminowego i jego soli (np: glutaminianu sodu) w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, istnieją niepotwierdzone opinie, że to samo dotyczy też samej glutaminy. Opinie te nie znajdują jednak żadnego [...]
Ale glutaminian sodu to przecież sód!! Poza tym mam naturanlą awersję do wszystkich E, a glutaminian, to dla przypomnienia, E621... Poza samą szkodliwością nadmiaru sodu glutaminian sodu jest silnie alergizujący, może powodować duszność, problemy z krążeniem, bóle głowy... Ja tego nie dotykam i nie radzę...
[...] spożywanie w umiarkowanych ilościach naturalnego miodu, który w swym składzie posiada wiele cennych substancji biologicznie czynnych. 4. Odrzucenie (ograniczenie) soli i glutaminianu sodu. Ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) i glutaminianu sodu zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem tętniczym. Sód podnosi ciśnienie krwi u wielu ludzi. [...]